Vanhan Paukun varjoissa

Huristelin kultaisten, vastaniitettyjen viljapeltojen poikki Lapualle. Syksy puski värejään, hieman ruskaa ja voimallista keltaista peltojen sänkeen. Lakeuksien pelloilla oli tilaa katseen liikkua, onneksi tie oli suora.

Olin jo pitkään suunnitellut poikkeavani Vanhalle Paukulle, missä alueen synkkäkin historia tiivistyy komeissa kulttuurikeskuksen puitteissa. Kuljeksin ensin ilman kummempaa päämäärää katsomaan Pohjanmaan Valokuvakeskuksen näyttelyn, sitten Patruunatehtaan museoon. Seinän kokoinen, mustavalkoinen valokuva 40 valkoisesta arkusta Patruunatehtaan pihalla huhtikuussa 1976 pysäytti miettimään aseteollisuuden kustannuksia tuotantolinjoilla ja tulilinjoilla.

Pihan toisella puolellta löysin Lapuan Taidemuseon museokaupan, jossa heti ovesta sisään astuessani törmäsin Lapuan liikeen paitapinoihin. Oli sinisenmustaa t-paitaa, villapaitaa ja monenlaista teemaan sopivaa asustetta. Kaupasta esilläolleessa, Muoto 2013 -voittajan Aavamallistossa oli myös nähtävissä yhteneväisyyksiä Lapuan liikkeen kuoseihin ja väreihin. Kysyessäni asiasta myyjältä sain kuulla, että kyseessä on körttihuivikangas ja että myös Lapuan liikkeen henkinen hurmos ammennettiin pääasiassa herännäisyydestä eli körttiläisyydestä.

Seisoskelin pitkään sinisiä ja mustia kuoseja katsellen ja mietin, onko mikään design viatonta. Tekeekö körttiläisten ja Lapuan liikkeen kuosien tuotteistaminen ilmiöistä vaarattomampia, harmittomampia? Kaikki museokaupassa esillä olleet tuotteet ovat löydettävissä luonnollisesti myös verkkokaupasta.

Ajatukseni palasivat museokaupan tuotteisiin vielä samana päivänä, kun näin poliittista uutisointia oikeistonuorten edesottamuksista. On selvää, että uudet ja innokkaat poliitikot ja uudet sukupolvet löytävät myös nämä kulttuurihistoriallisesti “ylevät” kuosit. On helppo designata itsensä ja koko kotinsa tyylillä, jossa on “asennetta ja särmää”.

Ajellessani kotiin ja ilta-auringon laskiessäni selkäni taakse kynityillä pelloilla törröttävien latojen varjot venyivät entistä synkemmissä sävyissä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: