Hengenvaarallinen humanisti

Yle Areenasta löytyy mielenkiintoinen SVT:n keskusteluohjelma “Kysymyksiä kulttuurista“. Viisiosaosaisessa ohjelmasarjassa katsojat esittävät kysymyksiä nimeä saavuttaneille kulttuurin ammattilaisille, kirjailijoille, professoreille jne.  Suomen Yle Femmalla 27.9. esitetyssä jaksossa luettuun katsojakysymykseen vastattiin niin silmät avaavalla ja napakalla kommentilla, että haluan nostaa oheisen sananvaihdon esille.

Anonyymi katsoja: “Eräs fyysikko väitti, että oikeaa tutkimusta tehdään vain luonnontieteissä – jotain humanistista voi kuka tahansa kyhätä kokoon. Miten puolustan humanistista tutkimusta?”

Kirjailija, historioitsija ja kunniatohtori Maja Hagerman vastasi:
“Humanistisia tieteitä pidetään ikään kuin jälkiruokana, jota tilataan, jos rahaa jää. Minusta humanistiset tieteet ovat hengenvaarallisia. Teknikot ja fyysikot valmistavat pommeja. Humanistit saavat ihmiset pudottamaan pommit. Kun luette aamun lehteä, pysähtykää miettimään tätä. Kieli, uskonto, etnisyys – vanhat käsitykset historiallisista vääryyksistä saavat tavalliset ihmiset lähtemään sotaan, vaikka konflikteihin johtaisivatkin vallanpitäjien erilaiset intressit. Ihmiset saadaan tappamaan toisiaan vaikuttamalla ilmapiiriin. Ja se tehdään humanistisilla tieteillä. Siksi aikamme tarvitsee humanistisia tieteitä paljon enemmän. Maailma on monimutkistunut ja meidän täytyy oppia paljon enemmän perinteistä ja erilaisista kulttuuriperinnöistä. Humanistista tieteistä on tullut tärkeitä niiden hengenvaarallisuuden vuoksi.”

Hagermanin ytimekäs kommentti oli herättelevä. Tässä ajassa ja tulevaisuudessa humanistinen tutkimus ei ole norsunluutornissa istuskelua vaan vaatii aiheen parissa työskentelevältä ennen kaikkea rohkeutta, selkärankaa ja sitkeyttä tarttua vaikeisiin aiheisiin. Ihmisen pimeä puoli on keskeinen osa ihmiskuntamme ongelmia ja Hagerman on oikeassa siitä, että nyt tarvitaan enemmän kuin koskaan asiantuntijoita selvittämään ennen kaikkea pelkojen ja ennakkoluulojen syitä ja seurauksia.

iikka nukkuu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: