Katsojasta tekijäksi

Elokuvien katselu on minulle rakas harrastus. Se hetki, kun istahtaa alas ja uppoutuu uuteen maailmaan, on täyttä taikaa. Kokemuksen teho tulee ilmi, kun pari tuntia myöhemmin havahtuu miettimään, että mikäs paikka tämä todellisuus nyt olikaan.

Elokuvia on ihasteltu jo yli sadan vuoden ajan, mutta vasta nyt omien elokuvien tekeminen ja jakaminen alkaa olla viimeinkin jokamiehen mahdollisuus. Elokuvan teko on tätä nykyä jo niin helppoa, että sen osaa lapsikin. Eräs hieno esimerkki näyttää tekemisen mallia on Kaikki kuvaa -sivusto. Tutoriaalivideot kertovat hauskasti ja ytimekkäästi nuorelle ja vanhemmallekin, miten leffaa voi lähteä tekemään.

Epätäydellisyyden kauneus

Yle Areenasta löytyy ruotsalaisen legendan museoidussa kodissa vierailevista elokuvantekijöistä kertova Bergmanin videot -sarja, joka vie katsojan syvemmille vesille tutustumaan, mistä aineksista sarjassa vierailevien ohjaajien elokuvat on tehty.

Bergmanin videohyllyllä vierailevan Alejandro Gonzales Inarritun Biutiful on elokuva, joka teki blogijutun alussa kuvaillun vaikutuksen. Biutiful ei päästä katsojaa helpolla, mutta juuri kauheudessaan ja ristiriitaisuudessaan se kuvaa käsinkosketeltavasti elämän haurasta ja epätäydellistä kauneutta.

Elokuvia kylien suunnalta

Omasta puolestani on ollut ilo laittaa alulle tapahtuma, joka kannustaa elokuvan tekijöitä Suomessa myös kehä kolmosen ulkopuolella. Kyläelokuvafestivaalin idea on ammentaa inspiraatiota kaikkialta muualta kuin urbaanista miljööstä ja kehittää maaseudun imagoa ansaitsemallaan tekemisen meiningillä.

Ensimmäinen Kyläelokuvafestivaali pidetään 26.10. Alajärven Luoma-aholla ja tapahtuman ytimessä on lyhytelokuvakilpailu, jossa nähdään maaseudun inspiroimia tarinoita. Toivottavasti tapahtuma löytää paikkansa kaikenikäisten ja valtakunnallisesti toimivien elokuvantekijöiden kokoontumispaikkana politikoitumatta liikaa tietyn ihmisryhmän tarpeisiin.

Kyläelokuvafestivaalista enemmän 6.11.2013 julkaistussa blogikirjoituksessa Talkootyötä ja elokuvia.

kammera

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: