Pelaamisen mahdollisuudet

 

*Aivastus* Syysflunssasesonki tuntuu olevan parhaimmillaan. Niinpä viikon potemisen jälkimainingeissa blogikirjoittelun teema jatkuu laiskasti harrastusten parissa. Tällä kertaa aiheena on pelaaminen. Kyllä, olen 34-vuotias nainen, joka pelaa konsolipelejä.

Ensimmäinen konsolini oli 90-luvun alkupuolen Supernintendo, jonka peliannin innostavimmaksi muistuu mieleen The Legend of Zelda – A link to the past. Sittemmin harrastus on jatkunut Dreamcastin ja Xboxin pelien parissa. Vuosi sitten ostin viimein PS3-konsolin, jonka hankintaa perustelin Bluray-elokuvien katselumahdollisuudella. Elokuvahyllyn Blu-ray-valikoimasta löytyy jo scifi-elokuvien äiti, Metropolis vuodelta 1927, Ridley Scottin Prometheus, Guillermo del Toron Hellboy II, Hobitti sekä Star Trek Into Darkness – vielä varsin pieni, mutta visuaalisesti henkeäsalpaava “irti arjesta” -kokoelma, täytyy todeta.

Palatkaamme kuitenkin takaisin pelaamiseen. Mielenkiintoisten pelien etsiminen on usein pidempi prosessi kuin itse pelien pelaaminen. Välttelen K18-pelejä, koska en nauti teurastamisesta. Pidän tarinallisesta pelin kulusta tai muuten niin antoisasta maailmasta, että se koukuttaa jatkamaan pelaamista loppuun saakka.

Henkilökohtaisesti vaikutuksen tehneet Jane Jensenin Grey Matter ja Benoît Sokalin Syberia -pelit puhuttelevat luonnollisestikin päähenkilöiden naisnäkökulmalla, mutta myös pelien huolella mietityt maailmat ja koukuttavat ja loppuun asti kantavat tarinat ovat hatun noston paikka. Suurimman vaikutuksen allekirjoittaneeseen on kuitenkin tehnyt Fumito Uedan Shadow of the Colossus, jonka teho perustuu varsin yksinkertaiseen ideaan. Hartaudessaan massiiviseen kolossinkaato-operaatio on omaa luokkaansa ja peli osoittaa, ettei pelimaailman tarvitse rönsyillä ollakseen koukuttava.

Viimeisin pelihankinta Beyond: Two Souls oli pienoinen pettymys. Pelin “castingissa” oltiin nähty vaivaa, eikä Ellen Pagen ja Willem Dafoen näyttelijäsuorituksissa ollutkaan valittamista. Pettyminen pelin antiin johtuu lupauksesta “Koe Jodie Holmesin elämä, jossa jokainen päätöksesi muokkaa tämän ainutlaatuisen, ennalta arvaamattoman seikkailun kulkua.” Pelin aikana tuli kuitenkin jo heti alkuvaiheessa todettua, ettei pelaajalla ole nimellisestikään mahdollisuutta vaikuttaa pelin kulkuun. Kyse on enemmänkin interaktiivisesta elokuvakokemuksesta. Tarinassa tuntui myöskin olevan sotatoimintaräiskinnästä kiinnostuneita kosiskelevia “actionpläjäyksiä”, jotka taas etäännyttivät päähenkilöä eteenpäin ajavista motiiveista.

Mitä seuraavaksi?

Konsolipelien evoluutio on toivottavasti pitkän paikallaan tallaamisen aikakauden jälkeen viimeinkin ottamassa reipasta askelta oivaltavimpiin toteuttamismuotoihin. Pelien visuaalinen anti alkaa olla jo elokuvallista tasoa, joten miksei myös tarinallinen anti voisi kehittyä. Beyond: Two Souls on rohkaiseva esimerkki, että todelliset näyttelijät todellakin tuovat draamallisia elementtejä, joita pelimaailmaan on kaivattu. Ellen Page antaa Jodie Holmesille sielua ja inhimillisyyttä, jota paraskaan pelianimoija ei voi “näytellä”.

Pelaaminen antaa parhaimmillaan itseluottamusta ja selviytymisen tunteen, unohtamatta elämää suurempia elämyksiä, jotka nostavat hetkeksi arjen yläpuolelle. Tulevaisuudessa vapaa-ajanvieton ohella koulutukselliset ja kasvatukselliset käyttöliittymät tulevat yleistymään, se on selvä. Ja on hienoa, että meillä on Suomessa hyvin eväitä olla edelläkävijöitä. Tästä aiheesta tulee varmasti kirjoiteltua jatkossakin, sillä pelituotanto on ala, jota kulttuurihistorian ohella olisi mielenkiintoista opiskella, varsinkin käsikirjoittamisen puitteissa.

Ai niin, piti vielä mainita, että Portal on hyvä esimerkki intensiivisestä, silti varsin verettömästä “ammuskelupelistä”, joka pitää pelaajan vinoilevassa otteessaan niin ykkös- kuin kakkososankin loppuun. Kuten alla oleva Valveen pelimainosvideo vihjaa, Portal 2 saattaa sopia jopa pariskunnan yhteiseksi harrastukseksi ja ehkäpä jopa ystävänpäivävirikkeeksi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: