Talkootyötä ja elokuvia

 

Artikkelikuva on Karstulan Kirkkovuorelta, jonne kiivettyäni sateisen sumuisena maanantaina oli hieraistava silmiään. Kelohonkaisen laavun vieressä luki, että edessäni komeili 5000 talkootyötunnin tulos. Enemmän kuvia ja tietoa tästä upeasta maisemasta näkötorneineen löytyy Kirkkovuoren nettisivulta.

Talkootyön hedelmistä on luettavissa myös 25.10. Maaseudun Tulevaisuuden viikonvaihde-osiossa, jonka jutussa “Kylänraittien elämää valkokankaalle” huitoo naurava joukko ihmisiä edessään videokamera. Tämän porukan yhteisen innostuksen tuloksena järjestettiin lajissaan ensimmäinen Kyläelokuvafestivaali Alajärven Luoma-aholla.

Omalta osaltani Kyläelokuvafestivaali on tärkeä projekti, joka puhkesi ideasta täyteen kukkaan uskomattoman hyvällä yhteishengellä. Tapahtuman sydän, kyläaiheinen lyhytelokuvakilpailu, osoittautui käytännössä merkittävämmäksi kannanoton mahdollisuudeksi mitä elokuvakilpailun ideointivaiheessa osasin kuvitella.

Kyläelokuvafestivaalin tuottaminen talkootyöllä

Kyläelokuvafestivaalin konsepti syntyi Kulttuurihautomo-hankkeen puitteissa viime talvena, kun projektikoordinaattorin roolissa kartoitin kulttuuripalveluiden alueellisia tuotantomahdollisuuksia. Tavattuani syksyn aikana erilaisia yhdistystoiminnan tukijoita ja toimijoita, keksin idean, jonka toteuttamiseen löytyi resurssit: Kyläyhdistys ja toimiva kylätalo, kylätoimintaa ja tiedottamista tukeva Leader-yhdistys, alueen kulttuuripalveluita koordinoiva kaupungin työntekijä ja kaksi kulttuurihanketta, joista toisella oli resurssit käytännön suunnitteluun sekä sopimuspuoleen ja toisella tekniikkaan ja Kylähenkipuhujaan. Ja ennen kaikkea jokaiselta löytyi innostus järjestää elokuvafestivaali.

Miten Kyläelokuvafestivaalin 2013 toteutuminen onnistui näin hyvin?
1. Kaikki tapahtumaan osallistuneet tuottajat lähtivät mukaan talkoohengessä. Tapahtuma oli osallistujille ilmainen, eikä tuottoa kerätty kuin kahvi- ja pullamyynnillä kyläyhdistyksen tilakuluihin.
2. Kaikkiin tapahtuman tarpeisiin löydettiin resurssit.
3. Yhteistoimintasopimus, jonka mukaan liitettiin kaikkien osapuolien toimintasuunnitelma tapahtuman toteuttamiseksi. Jokaisesta porukasta löytyi myös oman osuutensa koordinoiva ihminen, joka allekirjoitti yhteistoimintasopimuksen tai oli sopimuksessa vastaavaksi henkilöksi ilmoitettu.
4. Kaikki tapahtuman toteuttajat hoitivat oman osuutensa kiitettävästi ja ammattimaisesti. Tapahtuman tuottajat myös arvostivat yhteistoimintaa ja toistensa panosta tapahtuman aikaansaamiseksi.
5. Talkootyötä arvostava asenne näkyi Kyläelokuvafestivaalin osalta myös ulospäin kaikille yhteistyötahoille. Yhteisöllisen välittämisen henki tekee paikallisesta tapahtumasta vaikuttavan jopa valtakunnallisella tasolla.

Kyläelokuvafestivaalin hedelmät 2013

Mukavimmat uutiset luettiin heti Kyläelokuvafestivaalia seuranneena päivänä Ilkka-lehdestä, jossa uutisoitiin näkyvästi “Kyläelokuva voi olla kylän ase”. Kilpailun voittajaksi elokuvaohjaaja Markku Pölönen valitsi Eskolan kyläyhdistyksen tuottaman lyhytelokuvan “Lykky putos”.

Voittajaelokuva oli vaikuttava teos, joka oli varta vasten festivaalia varten tehty. Farssin muotoon piilotettu tositarina kyläyhteisöä kohtaavasta ikävästä uutisesta upposi katsojiin – naurunpyrskähdysten lisäksi monille kylille tuttu kohtalo herätti sympatiaa. Allekirjoittaneen mieltä lämmitti etenkin kuulla, että elokuvan teko on hyvää terapiaa. Kyläelokuva on mielenkiintoinen aihe, joka kiinnostaa niin tekijöitä kuin katsojia varmasti tulevinakin vuosina. Kyläelokuvafestivaalin uutisointia voi seurata tapahtuman Facebook-sivuilla.

Ohessa Lykky putos -traileri. Elokuvan DVD:n voi tilata Eskolan kyläyhdistykseltä: eskolan.kyla@kotinet.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: